Vitamín C
Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržleni a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
Inak aj kyselina askorbová.Vitamín C je rozpustný vo vode, ľahko vylučuje z tela a musí byť plynulo dodávaný v strave.
Biochemická funkcia:
-reguluje metabolizmus aminokyselín
-pomáha udržať silu a integritu cievnej steny, najmä kapilár
-uplatňuje sa pri vývoji kostí, zubov a chrupaviek
-pôsobí na zdravie všetkých bunkových a tkanivových membrán
-hrá dôležitú úlohu pri regulácii normálneho telesného rastu, pri hojení rán a odpovediach na stres
"upratovač" voľných radikálov (vznikajúcich napr. príjmom znečisťujúcich a jedovatých látok), súčasť oxidačno-redukčného systému hydroxylačných reakcií (syntéza kolagénu, karnitínu, tyrosínu, katecholamínov, steroidov)
-dôležitý pre transport elektrónov v mikrozómoch
-zvyšuje vstrebávanie železa
-bráni vzniku karcinogénne pôsobiacich nitrosamínov z dusičnanov v strave
-ovplyvňuje imunitný systém stimuláciou tvorby bielych krviniek, zabraňujúcich infekcii
Výskyt:
-v živočíšnych aj rastlinných produktoch, pretože väčšina zvierat a všetky vyššie rastliny sú schopné tvorby vitamínu C z glukózy
-obzvlášť v ovocí (napr. kiwi, citrusové plody, čierny rybíz, jahody, jablká, broskyne, zelené korenie, petržlen, guáva, brokolica, ružičkový kel, kapusta, zemiaky, paradajky)
Potreba:
-odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 60 mg
-fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.
Bezpečnosť:
-tolerovaná horná hranica príjmu: 10 g
-ruší laboratórne testy na určenie hladiny cukru v krvi.
Rizikové skupiny:
-aj keď vitamín C nezabráni nachladnutiu, pomáha znížiť závažnosť príznakov, podporuje celkovo dobrý stav zdravia a chráni telo pred infekciami, traumami a stresom
-novorodenci, predčasne narodení
-pri nedostatočnej strave, podvýžive (starší osamelí ľudia, extrémne diéty) a alkoholizme
-tehotné a dojčiace ženy
-užívanie liekov, antibiotík
-dialýza, fajčenie
Príznaky nedostatku:
-skorbut
-prvotné príznaky - znížená fyzická výkonnosť, únava z poklesu syntézy hormónov drene nadľadvín, podráždenosť, bolesti kĺbov; následné krvácanie do kože a slizníc, strata zubov, zvýšená náchylnosť k infekčným ochoreniam
-anémia
-u dojčených detí Moeller-Barlowova choroba