deviataa

výpis stredných škol, staršie časti testu MONITOR, diskusie o stredných školách, základy psychológie a pedagogiky
 
DomovDomov  FAQFAQ  HľadaťHľadať  Zoznam užívateľovZoznam užívateľov  RegistráciaRegistrácia  PrihláseniePrihlásenie  

Share | 
 

 CHÉMIA-Vitamín C

Goto down 
AutorSpráva
Jerry178



Počet príspevkov : 8
Age : 23
Registration date : 14.10.2008

OdoslaťPredmet: CHÉMIA-Vitamín C   So február 28, 2009 11:09 am

Vitamín C

Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržleni a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
Inak aj kyselina askorbová.Vitamín C je rozpustný vo vode, ľahko vylučuje z tela a musí byť plynulo dodávaný v strave.

Biochemická funkcia:


-reguluje metabolizmus aminokyselín
-pomáha udržať silu a integritu cievnej steny, najmä kapilár
-uplatňuje sa pri vývoji kostí, zubov a chrupaviek
-pôsobí na zdravie všetkých bunkových a tkanivových membrán
-hrá dôležitú úlohu pri regulácii normálneho telesného rastu, pri hojení rán a odpovediach na stres
"upratovač" voľných radikálov (vznikajúcich napr. príjmom znečisťujúcich a jedovatých látok), súčasť oxidačno-redukčného systému hydroxylačných reakcií (syntéza kolagénu, karnitínu, tyrosínu, katecholamínov, steroidov)
-dôležitý pre transport elektrónov v mikrozómoch
-zvyšuje vstrebávanie železa
-bráni vzniku karcinogénne pôsobiacich nitrosamínov z dusičnanov v strave
-ovplyvňuje imunitný systém stimuláciou tvorby bielych krviniek, zabraňujúcich infekcii

Výskyt:

-v živočíšnych aj rastlinných produktoch, pretože väčšina zvierat a všetky vyššie rastliny sú schopné tvorby vitamínu C z glukózy
-obzvlášť v ovocí (napr. kiwi, citrusové plody, čierny rybíz, jahody, jablká, broskyne, zelené korenie, petržlen, guáva, brokolica, ružičkový kel, kapusta, zemiaky, paradajky)

Potreba:

-odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 60 mg
-fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.

Bezpečnosť:

-tolerovaná horná hranica príjmu: 10 g
-ruší laboratórne testy na určenie hladiny cukru v krvi.

Rizikové skupiny:

-aj keď vitamín C nezabráni nachladnutiu, pomáha znížiť závažnosť príznakov, podporuje celkovo dobrý stav zdravia a chráni telo pred infekciami, traumami a stresom
-novorodenci, predčasne narodení
-pri nedostatočnej strave, podvýžive (starší osamelí ľudia, extrémne diéty) a alkoholizme
-tehotné a dojčiace ženy
-užívanie liekov, antibiotík
-dialýza, fajčenie

Príznaky nedostatku:

-skorbut
-prvotné príznaky - znížená fyzická výkonnosť, únava z poklesu syntézy hormónov drene nadľadvín, podráždenosť, bolesti kĺbov; následné krvácanie do kože a slizníc, strata zubov, zvýšená náchylnosť k infekčným ochoreniam
-anémia
-u dojčených detí Moeller-Barlowova choroba
Návrat hore Goto down
Zobrazit informácie o autorovi
 
CHÉMIA-Vitamín C
Návrat hore 
Strana 1 z 1

Povolenie tohoto fóra:Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
deviataa :: Referáty, projekty a pod. :: Referaty-
Prejdi na: