deviataa

výpis stredných škol, staršie časti testu MONITOR, diskusie o stredných školách, základy psychológie a pedagogiky
 
DomovDomov  FAQFAQ  HľadaťHľadať  Zoznam užívateľovZoznam užívateľov  RegistráciaRegistrácia  PrihláseniePrihlásenie  

Share | 
 

 Chémia-Vitamín A

Goto down 
AutorSpráva
Jerry178



Počet príspevkov : 8
Age : 23
Registration date : 14.10.2008

OdoslaťPredmet: Chémia-Vitamín A   So február 28, 2009 11:28 am

Vitamín A

(očný vitamín, retinol)
-
podporuje rast organizmu a zrakové vnemy, pri nedostatku dochádza k poruche
rohovky a sietnice, zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám.

ZDROJ: ryby a pečeňový tuk, mlieko, vajcia,
mrkva (v rastlinných materiáloch sa nachádza len ako provitamín)


Vitamín A je potrebný pre normálny rast a vývoj
tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je
základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak. Dôležitým
zdrojom tohto vitamínu je pečienka, mlieko a vaječný žĺtok. Nedostatok môže
viesť k degenerácii očných tkanív a retardácii rastu.

Definícia:
Všeobecný názov pre látky s aktivitou
vitamínu A, rozpustné v tuku, napr. retinol a jeho deriváty. Vysoká citlivosť na
svetlo na kyslík; vitamín A môže byť chránený vitamínom E.

Biochemické
funkcie:


- schopný dlhodobého skladovania v pečeni, pľúcach a ladvinách.
- spolupôsobí na rast, vývoj a dozrievanie epitelových tkanív, reprodukciu (vznik
spermií, vývoj placenty a plodu) a produkciu testosterónu. Špeciálnou funkciou v
oblasti zraku je tvorba rodopsínu, spoločne s opsínom, z 11-cis-retinalu alebo
all-trans-retinalu.
- chráni proti poškodeniu slizničnej výstelky napr.
tráviaceho traktu, dýchacích orgánov a slinných žliaz.
- potrebný pre rast a
obnovu bunečnej membrány
- pomáha pri neutralizácii toxických
látok

Výskyt v potravinách:

- ako retinol v potravinách živočíšneho
pôvodu (napr. olej z rybej pečene, pečienka, mlieko a mliečne výrobky)
- ako
3,4-dihydroretinol (vitamín A2) v morských rybách (napr. žralok, platýz,
makrela)
- ako provitamín (karotenoídy) v zelenine a ovocí (napr. mrkva,
brokolica, melón, šalát, špenát, marhuľa), v črevách sa mení na vitamín A len v
množstve potrebnom pre telo.

Nároky:

- odporúčané denné množstvo (RDA)
podľa smernice EÚ z roku 1990 pre príjem potravinami: 800
g

Bezpečnosť:
- tehotným ženám sa neodporúča užívať viac než 2,4 mg
retinolu denne (8000 I.U.), aby nedochádzalo k malformáciám
plodu

Rizikové skupiny:

- novorodenci
- mladé ženy
- tehotné a
dojčiace ženy
- muži starší než 65 rokov
- pri dlhodobo slabej výžive,
poruchách trávenia alebo vstrebávaní (napr. regionálna enteritída, Crohnova
choroba, sprue), výhradne parenterálnej výžive, chorobách slinivky brušnej,
alkoholizme, užívaní niektorých liekov (napr. antibiotiká, cholestyramín,
glukokortikoidy, diuretiká (zvyšujú stratu zinku cez ľadviny), infekčných
ochoreniach
- nedostatok zinku, ktorý je nutný pre metabolizmus vitamínu A
(prostredníctvom enzýmu alkohol-dehydrogenázy je zinok priamo zapojený do
zrakového procesu; ďalej je potrebný pre uvolňovanie vitamínu A z
pečene)

Poznámka:

- nedostatok vitamínu A je najrozšírenejším
vitamínovým deficitom v celosvetovom merítku
- v rozvojových krajinách patrí
nedostatok vitamínu A k najčastejším deficitom, postihujúcim obzvlášť deti,
ktorých skladovacia kapacita pečene je príliš malá
- podľa odhadu Svetovej
zdravotníckej organizácie je 250 miliónov detí v predškolskom veku na svete
ohrozených vyššou úmrtnosťou alebo slepotou z dôvodu nedostatku vitamínu
A

Príznaky nedostatku:
- podľa WHO je deficit vitamínu A definovaný
poklesom hladiny vitamínu A pod 100 mg/l plazmy
- narušenie adaptácie na
šero, poruchy rastu a dozrievanie epitelových tkanív, kože a žliaz
- poruchy
slizníc
- poruchy vzniku spermií a rozmnožovania
- narušený rast
kostí
- anémia (chudokrvnosť)
- malformácia plodu, napr. poruchy
sluchového ústrojenstva, zažívacieho a močopohlavného systému

Príznaky
hypervitaminózy:

- v prípade dlhodobého príjmu nad 30 mg/deň môže dôjsť ku
chronickému výskytu nevoľnosti, zvracaniu, bolestiam hlavy, sčervenaniu kože,
vysychaniu kože a slizníc, strate vlasov, podráždenosti a spontánnym kostným
zlomeninám
- teratogénne účinky, malformácia, napr. anomália srdca a ciev,
týmu, centrálneho nervstva a zrakového nervu
- ojedinele poškodenie pečene,
obzvlášť v kombinácii so zníženou funkciou ľadvín
Návrat hore Goto down
Zobrazit informácie o autorovi
 
Chémia-Vitamín A
Návrat hore 
Strana 1 z 1

Povolenie tohoto fóra:Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
deviataa :: Referáty, projekty a pod. :: Referaty-
Prejdi na: