deviataa

výpis stredných škol, staršie časti testu MONITOR, diskusie o stredných školách, základy psychológie a pedagogiky
 
DomovDomov  FAQFAQ  HľadaťHľadať  Zoznam užívateľovZoznam užívateľov  RegistráciaRegistrácia  PrihláseniePrihlásenie  

Share | 
 

 Chémia-Vitamín-B

Goto down 
AutorSpráva
Jerry178



Počet príspevkov : 8
Age : 24
Registration date : 14.10.2008

OdoslaťPredmet: Chémia-Vitamín-B   So február 28, 2009 4:37 pm

Vitamín B

Vitamín B
je komplex niekoľkých
vitamínov, označovaných B1-B12. Tento názov je preto, lebo v minulosti sa
vitamín B bral ako jeden vitamín, podobne ako vitamín C alebo vitamín D. Meno
bolo zrušené vo svojom pôvodnom význame a bolo nahradené termínom B vitamíny,
vitamín B komplex, alebo špecifické meno individuálneho vitamínu.

B1
(thiamin)
- spevňuje nervstvo a svalstvo. Je dôležitý pre metabolizmus cukrov,
udržiava potrebnú hladinu kyslíka v krvi (napomáha tak k bunkovým oxidáciam a
optimálnemu využitiu energie). Nedostatok spôsobuje chorobu beri-beri (zápal
kĺbov a svalov). Dôležitú úlohu hrá v metabolizme sacharidov.
ZDROJ:
kvasnice, strukoviny, klíčky, oriešky, vnútornosti, ovsené vločky, zelenina


B2 (riboflavin) - rastový vitamín. Jeho spotreba stúpa v stressových
situáciach. Z tela sa vylučuje prevažne močom ale môže aj potom. Nedostatok ale
aj nadbytok spôsobuje opuchy na perách, jazyku, zápaly očných spojiviek.
Dôležitú úlohu hrá pri vnútrobunkovom dýchaní.
ZDROJ: vnútornosti, droždie,
vajcia, pivo

B3(niacín)
-.je nevyhnutne potrebný pri tvorbe energie v
bunkách a je dlôležitý pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti a pri
udržiavaní zdravej kože a dobrého fungovania tráviaceho traktu.
Nedostatok B3
môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, problémom s
trávením a duševnou poruchou.
ZDROJ: mliečne výrobky, hydina, ryby, chudé
mäso, orechy a vajcia

B5 (KYSELINA PANTOTHENOVÁ - Acidum panthotenicum)
Kyselina pantotenová patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je
dôležitou zložkou metabolizmu. U človeka nie sú choroby z nedostatku známe.
Konjugát kyseliny pantothenovej je rastovým faktorom pre niektoré
mikroorganizmy.
ZDROJ: vyskytuje sa v každej živej hmote, najbohatší zdrojom
sú vnútornosti, droždie, žĺtok, čerstvá zelenina

B6 (pyridoxin)
–Je
rozpustný vo vode. Udržuje činnosť ústredného svalstva, má upokojujúce účinky,
podporuje tvorbu krviniek a ukladanie tukov.
ZDROJ: syry, mlieko, droždie,
obilné klíčky, celozrnný chlieb

B9(kyselina pteroylglutamová) KYSELINA
LISTOVÁ (acidum folicum)
-.Je rozpustná vo vode. V malej miere je syntetizovaná
črevnými baktériami. Jej nedostatok sa prejavuje zhoršením krvného obrazu,
zúčastňuje sa na dôležitých metabolických dejoch. Synergicky s kyselinou
listovou pôsobí vitamín B12.
ZDROJ: čerstvá listová zelenina, pečeň, mäso,
vajcia

B12 (kobalamín) - je súčasťou enzýmov, podporuje tvorbu krvi a je
nevyhnutný pre tvorbu DNA. Zriedkavo sa nachádza aj rastlinnom materiále. Zaniká
počas prípravy potravín.
ZDROJ: vnútornosti, synteticky sa vyrába z
medziproduktov vznikajúcich pri výrobe antibiotík, pečeň, mlieko,
vajce
Návrat hore Goto down
Zobrazit informácie o autorovi
 
Chémia-Vitamín-B
Návrat hore 
Strana 1 z 1

Povolenie tohoto fóra:Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
deviataa :: Referáty, projekty a pod. :: Referaty-
Prejdi na: