deviataa

výpis stredných škol, staršie časti testu MONITOR, diskusie o stredných školách, základy psychológie a pedagogiky
 
DomovDomov  FAQFAQ  HľadaťHľadať  Zoznam užívateľovZoznam užívateľov  RegistráciaRegistrácia  PrihláseniePrihlásenie  

Share | 
 

 Chémia-Vitamín E

Goto down 
AutorSpráva
Jerry178



Počet príspevkov : 8
Age : 24
Registration date : 14.10.2008

OdoslaťPredmet: Chémia-Vitamín E   So február 28, 2009 4:45 pm

Vitamín E


Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za
normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho
systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a
listová zelenina.


Definícia:
Synonymum: tokoferoly
Skupina v tukoch rozpustných vitamínov,
ktoré môžu byť v malých množstvách skladované vo svaloch, tukovom tkanive a
pečeni. Deriváty tokolu a tokotrienolu s aktivitou ekvivalentnou RRR -
tokoferolu.



Biochemická funkcia:

  • najdôležitejší antioxidant v tele
  • priama ochrana membrán, najmä nenasýtených mastných kyselín
  • regenerácia vitamínu E prostredníctvom vitamínu C
  • inaktivácia voľných radikálov zo znečisťujúcich látok, toxických peroxidov a
    ďalších voľných radikálov, vytváraných pri bežnom metabolickom odstraňovaní
    organických zlúčenín
  • prirodzené antikoagulans (prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi)
  • vplyv na obranyschopnosť
  • dôležitý pre syntézu bielkovín a nervosvalový systém
  • podporuje normálny rast a schopnosť tela odpovedať na stres
  • stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva,
    srdečného svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev
  • potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus polynenasýtených mastných
    kyselín (rastlinné oleje), ktoré chráni pred oxidáciou a umožňuje ich integráciu
    do bunkových a tkanivových membrán
  • pre lepšie vstrebávanie vyžaduje žlčové kyseliny (len 40 % príjmu potravy sa
    vstrebáva z tenkého čreva)


Výskyt v potrave:

  • Najmä v potravinách rastlinného pôvodu, rastlinných olejoch, orechoch
    vrátane lieskových, mandliach, fazuliach, cereáliách, zelenine, kapuste,
    špenáte, pšeničných klíčkoch.


Potreba:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre
príjem potravinami: 10 mg/deň
Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.



Bezpečnosť:
Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých: 1 g/deň
Vysoké dávky môžu
zvyšovať antikoagulačné účinky antagonistov fylochinónov a sú teda
kontraindikované v priebehu antikoagulačnej liečby.



Rizikové skupiny:

  • v prípade vysokého príjmu nenasýtených mastných kyselín
  • patologické zmeny zažívania a vstrebávania
  • celková parenterálna výživa
  • vzhľadom k účasti na ochrane membrán červených krviniek je vitamín E
    súčasťou prevencie rôznych typov anémie
  • lieky: cholestyramín
  • diabetes mellitus (cukrovka)
  • oxidatívny stres (fajčenie, vysoký fyzický výkon)
  • nedostatok vitamínu C a selénu


Príznaky nedostatku:

  • vyskytujúci sa zriedkavo
  • predovšetkým dojčatá a malé deti, kŕmené doma pripravovanou mliečnou
    stravou; poruchy fungovania svalov (svalová slabosť), nervového systému, mozgu,
    kardiovaskulárneho systému, postihnutie červených krviniek (anémia), zvýšenie
    peroxidácie tukov v pečeni


Príznaky hypervitaminózy:

  • Nie sú známe.
Návrat hore Goto down
Zobrazit informácie o autorovi
 
Chémia-Vitamín E
Návrat hore 
Strana 1 z 1

Povolenie tohoto fóra:Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
deviataa :: Referáty, projekty a pod. :: Referaty-
Prejdi na: